Wyjątkowy i niezwykle charakterystyczny smak zielonej herbaty sprawia, że gości w wielu domach jako towarzystwo głównych posiłków. Jednak nie tylko odbiór kubków smakowych ma wpływ na to, że zielona herbata powinna być spożywana przez każdego. Właściwości herbaty są niezwykle szerokie i mają ogromny wpływ na samopoczucie, zdrowie, a nawet wygląd.
Swoje właściwości zielona herbata zawdzięcza specjalnemu procesowi wytwarzania. W odróżnieniu od wielu innych herbat, zielona nie jest poddawana fermentacji. Jak więc powstaje? Na świeżo zebrane listki przez kilkadziesiąt sekund oddziałuje gorąca para wodna, co sprawia, że wiele składników aktywnych utlenia się. W ten sposób herbata zachowuje minerały i witaminy, które nadają jej ogrom cennych dla człowieka właściwości.
Warto wiedzieć, że rozróżnia się kilka rodzajów zielonej herbaty. Wpływ na to ma przede wszystkim teren, na jakim jest uprawiana. Największymi dostawcami są Chiny i Japonia, a najpopularniejsze gatunki zielonej herbaty są Gunpowder, Sencha, Hojicha. Niektóre z nich mają wyraźny, a nawet nieco cierpki smak, inne natomiast są niezwykle delikatne, kolejne wyróżniają się intensywnym zapachem.
Jednym z głównych i zarazem najważniejszych właściwości zielonej herbaty jest ochrona przed wolnymi rodnikami. Działanie antynowotworowe pomaga opóźnić, a nawet hamować niektóre rodzaje nowotworów. Zaleca się spożywać zielona herbatę każdego dnia w ilości przynajmniej dwóch filiżanek, nawet jeśli czujemy się świetnie. Kolejnym działaniem herbaty jest wiązanie jonów żelaza przez niektóre substancje zawarte w zielonej herbacie. Ma to ogromny wpływ na hamowania rozwoju chorób pojawiających się u osób starszych, takich jak Parkinson czy demencja.
Odpowiednie parzenie zielonej herbaty ma duże znaczenie zarówno dla walorów smakowych, jak i właściwości. Zbyt długie sprawia, że zanika wiele cennych substancji, a herbata staje się cierpka w smaku. Optymalny czas to nie więcej niż 3 minuty.