Wiosna to ulubiona pora roku wielu osób. Nie bez powodu. To czas, w którym wszystko budzi się do życia, zaczyna robić się zielono, a z czasem nasze oczy cieszy seria barw i zapachów. To doskonały moment, by nie tylko wymienić swoją garderobę, ale również wyposażyć kuchenną szafkę w nowe smaki i aromaty herbat, które dadzą ożywcze orzeźwienie.
Na okres jesienno-zimowy wybierane są rozgrzewające imbiry, goździki i pomarańcze. W przypadku wiosny zależy nam na tym, by nasze kubki smakowe poczuły przypływ energii i pozytywnego nastawienia. Wśród smaków idealnych na tą porę roku na pierwszym miejscu znajduje się herbata miętowa. Sama w sobie ma fantastyczny, świeży smak, a z dodatkami w postaci limonki, mango czy ananasa zapewni błogi relaks, który pozwoli naładować baterię na resztę dnia.
Kolejnym ulubieńcem wiosennym są herbaty kwiatowe. Jaśmin, bławatek, czy płatki róż to idealny sposób na to, by poczuć wiosnę w pełni! Jaśmin odpręża i uspokaja, bławatek ma dobroczynny wpływ na kondycję i wygląd skóry, z kolei płatki róż wzmacniają organizm, szczególnie w przypadku przeziębień. Szczególnie docenianym połączeniem są kwiaty i zielona herbata. Ogrom jej właściwości zdrowotnych oraz doskonała kompozycja smakowa z każdym rodzajem dodatków sprawia, że herbata zielona spożywana jest przez cały rok.
A co z herbatami owocowymi? Czy nie są najlepsze na wiosnę? Oczywiście, że tak! Warto znaleźć swoje oryginalne, ulubione połączenie. Szczególne walory smakowe zapewnią smaki tropikalne, które przyrządzone na zimno orzeźwią i dodadzą energii, która pozwoli sprostać zadaniom dnia codziennego. Do herbat owocowych należą również herbaty cytrusowe. Choć zapach mandarynek i pomarańczy zazwyczaj kojarzy się z okresem świątecznym, to ciekawe kompozycje smakowe, takie jak limonka i pomarańcza lub pomarańcza i grejpfrut zaskoczą niejednego. Warto spróbować wszystkich kombinacji i znaleźć taką, która będzie najlepsza zarówno w chwilach wiosennego odprężenia, jak i w potrzebie orzeźwienia.