Site Loader

To bardzo zdrowy napój wytwarzany z liści czerwonokrzewu – rośliny rosnącej w południowej Afryce. Wyróżnia się dwa rodzaje rooibosa – czerwoną i zieloną. Czerwoną odmianę pozyskuje się poprzez zbieranie listków, utlenianie i suszenie ich na słońcu. Ta odmiana posiada słodkawy, owocowo-orzechowy smak. Odmianę zieloną otrzymać jest trudniej i jest to proces droższy, natomiast smak jest łagodny, lekko trawiasty. Listki zielonego naparu nie ulegają utlenianiu, dzięki czemu herbata ma dwa razy więcej flawonoidów od rooibosa czerwonego. (https://www.czasnaherbate.net/rooibos-p-434.html)

Napój charakteryzuje się specyficznym zapachem, i ze względu na zapach herbata ta może mieć zagorzałych zwolenników lub też takich którzy będą musieli się do niego przekonywać dłużej.

Dlaczego warto pić herbatę rooibos

Rooibos jest delikatny w smaku i posiada wiele pozytywnych dla naszego organizmu właściwości:

  • poprawia procesy trawienne, łagodzi dolegliwości pokarmowe takie jak zgaga, wrzody, skurcze żołądka, łagodzi mdłości;
  • posiada bogactwo przeciwutleniaczy które posiadają właściwości przeciwnowotworowe, antywirusowe i przeciwzapalne;
  • w odróżnieniu od innych herbat nie pobudza a działa rozluźniająco i odprężająco, warto ją więc pic wieczorem zwłaszcza jeśli mamy problem z zasypianiem lub z zaburzeniami snu;
  • przyspiesza regenerację komórek;
  • dobrze wpływa na obniżenie objawów różnego rodzaju alergii;
  • dobrze wpływa na laktację u kobiet karmiących dzieci.

Rooibos posiada bogactwo minerałów takich jak żelazo, magnez, miedź które pomagają w regulacji przemiany materii, wapń, fluor i mangan – wpływa na wzmocnienie kości, natomiast obecność cynku i magnezu – usprawnia procesy systemu nerwowego.

Czasnaherbate

Iza Szymańska

Hej,

bardzo jest mi miło, że odwiedziłeś mojego bloga, oznacza to, że szukasz ciekawych informacji na tematy związane z herbatą oraz kawą. To właśnie o tym jest ten mój blog – o spożywaniu herbaty i kawy, o ich właściwościach, ich zaletach. Mam nadzieję, że dowiedziałeś się czegoś ciekawego z moich publikacji – daj znać.