To bardzo zdrowy napój wytwarzany z liści czerwonokrzewu – rośliny rosnącej w południowej Afryce. Wyróżnia się dwa rodzaje rooibosa – czerwoną i zieloną. Czerwoną odmianę pozyskuje się poprzez zbieranie listków, utlenianie i suszenie ich na słońcu. Ta odmiana posiada słodkawy, owocowo-orzechowy smak. Odmianę zieloną otrzymać jest trudniej i jest to proces droższy, natomiast smak jest łagodny, lekko trawiasty. Listki zielonego naparu nie ulegają utlenianiu, dzięki czemu herbata ma dwa razy więcej flawonoidów od rooibosa czerwonego. (https://www.czasnaherbate.net/rooibos-p-434.html)
Napój charakteryzuje się specyficznym zapachem, i ze względu na zapach herbata ta może mieć zagorzałych zwolenników lub też takich którzy będą musieli się do niego przekonywać dłużej.
Dlaczego warto pić herbatę rooibos

Rooibos jest delikatny w smaku i posiada wiele pozytywnych dla naszego organizmu właściwości:
- poprawia procesy trawienne, łagodzi dolegliwości pokarmowe takie jak zgaga, wrzody, skurcze żołądka, łagodzi mdłości;
- posiada bogactwo przeciwutleniaczy które posiadają właściwości przeciwnowotworowe, antywirusowe i przeciwzapalne;
- w odróżnieniu od innych herbat nie pobudza a działa rozluźniająco i odprężająco, warto ją więc pic wieczorem zwłaszcza jeśli mamy problem z zasypianiem lub z zaburzeniami snu;
- przyspiesza regenerację komórek;
- dobrze wpływa na obniżenie objawów różnego rodzaju alergii;
- dobrze wpływa na laktację u kobiet karmiących dzieci.
Rooibos posiada bogactwo minerałów takich jak żelazo, magnez, miedź które pomagają w regulacji przemiany materii, wapń, fluor i mangan – wpływa na wzmocnienie kości, natomiast obecność cynku i magnezu – usprawnia procesy systemu nerwowego.