Wyborna w smaku i aromatyczna kawa to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Kawa towarzyszy nam od pokoleń i jest towarem ogólnodostępnym. Czy może być luksusowa? Oczywiście, że tak. Oprócz wyjątkowych połączeń, najlepszych i najpopularniejszych gatunków, dostępne są również takie, za które trzeba słono zapłacić. O czym mowa? Nie o Arabicach czy Robustach, które charakteryzują się wysoką jakością wśród kaw. Do najdroższych zalicza się takie, których sposób pozyskiwania budzi wśród smakoszy albo obrzydzenie albo zachwyt.
Kopi Luwak wyróżnia się właśnie procesem pozyskiwania. To gatunek kawy, który pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ziarna zbierane są z odchodów łaskuna palmowego szczególnie w Jawie, Celebes oraz Sumatrze. Ulubionym przysmakiem ssaka są owoce kakaowca, na których spędza dużą część swojego dnia. Należy jednak wiedzieć, że łaskun trawi tylko miąższ owoców, natomiast same ziarna pozostają nienaruszone. Przejście przez przewód pokarmowy ssaka sprawia, że kawa ma smak delikatniejszy, pozbawiony goryczy.
Kawa azjatycka jest najdroższa na świecie, dlatego że w ciąg roku produkowane jest zaledwie 300 kg. Za 100 gram zapłacić trzeba więcej niż 200 złotych. Nie każdy może sobie pozwolić na taki rarytas. Jednak nic straconego! Tradycyjne metody pozyskiwania najlepszych gatunków kaw to również zapewnienie wybornego smaku.
Wokół najdroższej kawy na świecie powstało wiele kontrowersji, nie tylko ze względu na zaskakujący sposób pozyskiwania ziaren, ale z powodów etycznych. Po zauważeniu ogromnego popytu na taki rodzaj kawy, która stała się towarem luksusowym, zaczęto tworzyć hodowle łaskunów palmowych, które żyły w bardzo złych warunkach. Obecnie najwięksi i najlepsi dostawcy tej wyjątkowej kawy zbierają ziarna z odchodów wolno żyjących osobników, co czyni kawę jeszcze bardziej wyjątkową i pożądaną. Odbiorcami Kopi Luwak są przede wszystkim Stany Zjednoczone i Japonia. W Polsce również możliwe jest zakupienie kawy.