Gatunki kawy różnią się od siebie smakiem i aromatem. Każdy z nich ma swój indywidualny, oryginalny charakter, który po zaparzeniu pobudza zmysły w wyjątkowy sposób. Do najpopularniejszych i jednocześnie najlepszej jakości należą Arabika i Robusta. Oba gatunki różnią się przede wszystkim czasem, z którego pochodzą. Arabika znana jest jako najstarsza kawa, która zachwycała swoim smakiem wielkich władców. Robusta natomiast odkryta została dopiero w XIX w., jednak szybko jej wyjątkowe walory smakowe zostały zauważone i zyskały miłośników na całym świecie.
Najwięcej plantacji kawy Arabika znajduje się w Azji i Afryce, natomiast dla Robusty najważniejsze są tereny położone na wysokości od 300 do 1000 m n.p.m. Temperatura powinna nie przekraczać 30 st. Celsjusza. Takie warunki sprawiają, że kawa Robusta może być uprawiana w różnych regionach świata. Plantacje Arabiki składają się z niewielkich drzewek o wysokości maksymalnie 5 metrów, natomiast Robusta wyrasta nawet do 13 metrów wysokości.
Różnice między Arabiką a Robustą zauważyć można również w przypadku ziaren. Najcenniejsze ziarna Arabiki mają ciemny kolor i przecina je bruzda w kształcie litery „S”. Arabika, mimo większych wymagań w uprawie, stanowi około 70 proc. produkcji kawy na świecie. Ziarna Robusty mają jaśniejszy kolor, a bruzda jest niemalże prosta.
Arabika ceniona jest przede wszystkim za łagodny smak. Intensywny aromat każdego poranka z pewnością ulepszy dzień, dlatego wybór tej właśnie kawy jest jedną z najlepszych decyzji. Arabika ma korzenny lub czekoladowy posmak, w odróżnieniu od Robusty, która znana jest z goryczki i cierpkości. Ma to jednak swój osobliwy urok, dlatego również Robusta cieszy się pokaźnym gronem swoich smakoszy.
Co powstanie z mieszanki obu tych gatunków? To, co najczęściej kupujemy w marketach. Na półkach znajdują się przede wszystkim mieszanki Arabiki i Robusty. Są one doskonałym zrównoważeniem smaku i… ceny. Arabika jest dość drogą, ekskluzywna kawą, więc spożywanie jej w czystej postaci każdego dnia to spory wydatek.