Site Loader

Każdy miłośnik herbaty wie, że najlepsza jest ta liściasta, o bogatym aromacie i głębokim, bursztynowym kolorze. I chciałoby się pić tylko taką, a o ekspresowych herbatach z torebek zapomnieć raz na zawsze. Ale nie zawsze mamy czas na przeprowadzenie skomplikowanego procesu parzenia i podawania naparu, jak więc w takich warunkach przygotować idealną filiżankę herbaty? Istnieją sztuczki i sprytne akcesoria do herbaty, które nam w tym pomogą. 

Jaka woda do parzenia herbaty?

Pierwszym czynnikiem, który ma wpływ na efekt końcowy, jest jakość wody, której użyjemy do zaparzenia herbaty. W większości przypadków najlepsza będzie woda miękka, pozbawiona w miarę możliwości soli wapnia czy magnezu odpowiedzialnych za mętność naparu, jak i za zbierający się na powierzchni „nalot”. Dlatego przygotowując herbatę w pracy czy na kempingu, użyjmy raczej wody filtrowanej lub butelkowanej niskozmineralizowanej. Ten prosty krok w znacznym stopniu poprawi walory smakowe napoju.

A jaka jest właściwa temperatura do parzenia herbaty? (https://www.czasnaherbate.net/akcesoria-do-herbaty-matcha-c-19_91.html) Przede wszystkim nigdy nie może to być wrzątek, więc kolejnym sposobem jest po prostu odczekanie kilku minut po wyłączeniu czajnika elektrycznego, żeby woda mogła lekko przestygnąć aż osiągnie ok. 95 stopni (dla herbat czarnych) lub mniej. Niepotrzebne nam wszystkie akcesoria do herbaty, z których korzystamy w domu, jednak przydać może się nam termometr do precyzyjnego określenia temperatury wody.

Akcesoria do herbaty liściastej – które przydadzą się poza domem?

W domu możemy sobie pozwolić na użycie kilku naczyń do przygotowania herbaty, ale co zrobić podczas wyjazdów, wakacji, na kempingu czy pod namiotem? Nie musimy na ten czas rezygnować z jakości. Na lato przyda się szczególnie butelka z sitkiem do przygotowywania herbaty na gorąco, jak i w formie cold brew. Dzięki temu będziemy mogli pić taki napój, na jaki mamy ochotę, bez żadnych kompromisów.

Osobne sitko do zaparzania herbaty to ułatwienie dla wszystkich osób, które cenią sobie bogaty smak bez goryczy. Takie sitka dostępne są w wersji stalowej, silikonowej, a nawet jako zaparzacz do kubków termicznych, dzięki którym możemy wyjąć liście w odpowiednim momencie. Warto mieć je przy sobie, bo nie zajmują dużo miejsca, a znacznie poprawią jakość naparu niezależnie od tego, gdzie go przygotowujemy.

Czasnaherbate

Iza Szymańska

Hej,

bardzo jest mi miło, że odwiedziłeś mojego bloga, oznacza to, że szukasz ciekawych informacji na tematy związane z herbatą oraz kawą. To właśnie o tym jest ten mój blog – o spożywaniu herbaty i kawy, o ich właściwościach, ich zaletach. Mam nadzieję, że dowiedziałeś się czegoś ciekawego z moich publikacji – daj znać.

Kategorie